Saunassa kukaan ei kuule huutoasi...

Nemesis neljän pelaajan yhteistyöllä


Kohti ääretöntä (kauhua) ja sen yli

Aloitin vuoden hyvässä seurassa. Nerdic -podcastin jätkien kanssa päätimme ottaa kovaan ajoon tämä Awaken Realmsin uusin järkäle. Kyseessä on siis Nemesis, peli joka on yksi Kickstarterin suurista menestyjistä. Peli keräsi kampanjansa aikana rahoitusta yli 3 miljoonaa puntaa ja oli samalla itselleni kautta aikain ensimmäinen bäkätty lautapeli.

Nemesis on peli, jossa suurin haaste on selviytyminen. Peli on todella vaikea. Ei ehkä vaikea oppia, vaan vaikea voittaa. Nemesis on myös temaattisesti vahva ja hankala tätä on olla vertaamatta Alien elokuviin. Tämä kyseinen saaga, ja ehkä juuri sen toinen osa, onkin varmasti toiminut innoittajana pelille sen kehitysprosessin alkumetreistä lähtien.

Itse olin jo kyseistä teosta ehtinyt vähän testailla, mutta kolmelle muulle kaverukselle Nemesis oli uusi tuttavuus. Kotiläksynä olin aikaisemmin lukenut sääntökirjan, sekä tsekannut Ready Steady Playn (todella toimivan) youtube -videon pelin setupista ja säännöistä. Nemesiksen säännöt ovat loogiset ja selkeät, enkä vielä ainakaan ole löytänyt ongelmia tai epäjohdonmukaisuuksia pelatessani. Pelin opettaminen olikin suhteellisen helppoa. Kaikesta huolimatta päätimme pelata ensimmäisen seikkailumme yhteistyömuodossa, koska sääntöjen opettaminen pelatessa olisi näin sujuvampaa.

Nemesis on oikeasti suunniteltu pelattavaksi ns. "semi-cooppina", eli pelaajat tekevät yhteistyötä, mutta jokaisella on myös salainen tavoite. Nämä salaiset tavoitteet ovat usein ristiriidassa keskenään. Tehtäväsi saattaa olla ainoa eloonjäänyt pelin lopussa tai vaikka tuhota alus ja ottaa itse hatkat pakokapselilla. Toisaalta tehtävä voi olla hyvinkin jotain rauhanomaista, kuten esimerkiksi vieraan lajin tutkimista. Pelin voittoehtoina onkin hengissä selviäminen ja oman tavoitteen onnistuminen.
Pelin KS -kampanjan aikana tekijät palkitsivat bäkkääjät myös tällä uudella pelimuodolla, joka on täydellistä yhteistyötä ilman selkään puukottamista. Ja toisin kuin peruspelimuodossa, meidän tapauksessa koko jengin tarkoitus olikin puhaltaa yhteen hiileen ja kukistaa avaruuden paskiaiset. Yhteistyömuodossa on kollektiivisesti kaksi tavoitetta, joiden kummankin on onnistuttava. Lisäksi vähintään yhden pelaajan on jäätävä henkiin.

Helpommin sanottu, kuin tehty.

              *                                                  *
                                    *                                         *                                                              *
 *

                                 *                                         *                                 *
             *                                                                                                               *                       *

 Tehtävämme oli päästä takaisin maapallolle sekä lähettää signaali ja tuhota intruderin pesä.


Nämä sankarit yrittivät epätoivoisesti selvitä mahdottoman tilanteen edessä. Kaikki alkoi hyvin, mutta lopulta tie onnistumiseen oli yhtä pitkä kuin viimeisiltä korpimailta sinne kuuluisaan Strömsöseen.

It's only a flesh wound

Vajaan kolmen vartin alkuvalmisteluiden jälkeen kaikki oli valmista. Peliseurani oli haltioitunut vaikka yhtään noppaa ei oltu heitetty, eikä yhtään huonetta tutkittu.
Nemesiksen yksi hienoista piirteistä on pelimekaniikan loogisuus. Hahmoilla on tietty määrä ns action-pisteitä, jotka ovat samalla kortteja joilla näitä eri toimintoja tehdään. Kaikki tekeminen maksaa, ja jos kortit loppuvat kädestä, joudut passaamaan. Seuraavalla kierroksella saat taas uudet kortit, ja kun pakka on koluttu läpi se sekoitetaan uudestaan käyttöön. Lisäksi hommaa sotkee "tartuntakortit", jotka vievät paikkoja käsikorteistasi. Toisin sanoen, mitä enemmän otat osumaa, sitä vähemmän pystyt toimimaan. Nerokasta, eikö vain?
Kaiken lisäksi nämä tartunnat täytyy käydä skannaamassa. Jos sisässäsi on kaksi matoa, olet kuollut. Yhden voi vielä kirurgisin toiminpitein poistaa.

Toinen asia, joka luo immersiota ahdistavasta ympäristöstä ja tuottaa tuskaa on "ääninoppa". Joka kerta kun pelaaja siirtyy tyhjään huoneeseen, heittää hän noppaa, jonka lukeman mukaisesti merkitään huoneseen johtavan käytävän kohdalle merkki. Jos samalle käytävälle joutuu laittamaan toisen merkin, intruder ilmestyy huoneeseen.

Peli alkoi siitä että heräsimme porukalla hyper-unesta, aluksen keskellä sijaitsevasta huoneesta. Hyper-unen vuoksi miehistömme muisti teki tepposiaan. Kauanko olimme olleet unessa, mikä oli tehtävämme ja missä ylipäätään olimme?
Ensimmäinen järkytys iski tajuntaamme saman tien. Yksi miehistömme jäsen makasi lattaialla kuolleena, valtava reikä vatsassaan. Tutkimme ruumista. Jokin oli syönyt tiensä ystävämme ruumiista ulos.
Pienen tärinän ja hapuilun jälkeen saimme kaivettua tehtävänantomme aluksen tietokoneelta, ja ymmärsimme myös että emme ole aluksella yksin. Meidän täytyisi löytää vieraan elämänmuodon "lähde" ja tuhota se, sekä lähettää siitä tieto maapallolle. Valitettavasti ongelmaksi muodostui se, että kukaan meistä ei muistinmenetyksensä vuoksi tiennyt missä viestintähuone sijaitsi."Scientist" ja "Mechanic" lähtivät tutkimaan moottoreita aluksen peräpäähän ja saivatkin pian  rikkinäisen moottorin toimimaan. Toiseen mottorihuoneeseen kulkiessaan he saivat kimppuunsa ensimmäisen olennon. Tämä oli täysikasvuinen intruder ja onnistui aiheuttamaan S:lle pienen pintahaavan. Aiemmin edellisestä huoneesta löydetyt rätit ja lumput saisivat toimia väliaikaisina siteinä.

Samaan aikaan toisaalla porukamme "tyttö-duo", "Pilot" & "Scout", suuntasivat kohti ohjaamoa tarkistaakseen aluksemme koordinaatteja. Takaisin maapallolle olisi päästävä, ja mieluiten elossa. Mutta kaiken lisäksi täytyisi löytää viestintähuone, kertoa korporaatiolle tilastamme ja tästä vieraasta lajista, sekä tuhota tuon "paholaisen pesä".

"das motor, kaputt"
Pelin edetessä huomasimme kuinka tärkeää oli liikkua porukassa. Taistelut intrudereiden kanssa yksin olisi itsemurha, lisäksi tärkeiden tavaroiden vaihtaminen ja huoneisiin yhdessä liikkuminen (mahdollisimman vähäisten ääninoppaheittojen takia) olivat elintärkeitä toimintoja selviytymisen kannalta.

Intrudereiden (mikä sanahirviö?!) lahtaamisesta tuli pian lähes mahdotonta huvia. Kun paria niistä oli saatu kivääreillä ja haulikoilla pehmennettyä, häipyivätkin ne jo pian ilmastointiaukkojen kautta teille tietämättömille ja tulivat taas kerran täysissä ruumiin ja sielun voimissaan tekemään miehistön arjesta helvettiä.
Ja kun meistä yksi toisensa jälkeen alkoi kärsiä vakavammista vammoista, alkoi homma olemaan yhtä tuskaista kuin Kimblen pelaaminen jouluna sukulaisten kanssa.
She's a killer queen, guarenteed to blow your mind - anytime...

Vihdoin Pilot & Scout saavuttivatkin määränpäänsä, aluksen ohjaamon. Kuinkas ollakaan, rynnätessään huoneeseen,  kömpelö kaksikkomme onnistuivat aiheuttamaan juuri sen verran meteliä että se kiinnitti kutsumattoman vieraamme huomion. Tällä kertaa vieraamme olikin illallisten päätähti. Katseiden kääntäjä, juorupalstojen suurin puheenaihe - The Queen!!!
Neiti P saikin tässä paniikinomaisessa kohtaamisessa todella pahat vammat ja rajusti verta vuotavana raahautui viereiseen huoneeseen. Neiti S seurasi sipsijalkoineen linkuttaen perässä. Seuraava huone olikin täynnä intruderin limaa, joten eteneminen tulisi olemaan entistä vaikeampaa, koska tämä mönjä houkuttelisi lisää paskiaisia sankareidemme kimppuun.


Niin kuin arvoisat lukijani huomasittekin, kaikki ei mennyt niin kuin piti.


Käsittämättömän huonon noppatuurin lisäksi, tarvittavien huoneiden löytäminen osoittautui mahdottomaksi tehtäväksi.
Lopulta päätimme kasata riutuneen porukkamme yhteen ja lähdimme yhdessä etsimään viestintähuonetta, josta voisimme lähettää tiedon maapallolle aluksen tapahtumista. Vaihtoehtomme tuntuivat valuvan känsäisistä käsistämämme ja hommasta oli tulossa suhteellisen haastavaa. Kuningatar ja kaksi täysikasvuista intruderia kierteli viereisissä huoneissa ja varsinkin pilottimme mahdollisuudet selvitä, alkoivat olemaan olemattomat.
Satuimme löytämään kuitenkin varastohuoneen, jossa saimme ammusvarastomme melkein täysiksi. Tämä oli lopulta pieni lohtu, koska kuningatar oli jo viereisessä huoneessa. Porukkamme jatkoi matkaa seuraavaan huoneeseen ja onnistui jälleen kerran täydellisesti mokaamaan ääninopan heiton. Eteemme ilmestyi breeder, kuningattaren jälkeen toiseksi kovin vastustajamme.

Kohtalomme oli sinetöity.


Epätoivo alkaa jo paistaa pelaajien kasvoista


Ennen pelotti, nyt meillä on pilotti

Päätimme vielä yrittää. 

Paljon verta menettäneenä, henkitoreissaan pilottimme tarjoutui uhrautumaan yhteisen hyvän vuoksi. Ensiapu-varantomme olivat olemattomat. Kaikille ei tulisi riittämään lääkkeitä, joten pilotin ritarillinen ehdotus oli ainoa vaihtoehtomme.
Pilotti lähtikin yksin kohti kuningatarta, ja yritti tutkia mahdollisimman monta huonetta ennen vääjämätöntä loppuaan. Ensimmäiseen huoneeseen astuessaan, jossa kuningatar siis odotteli, ovi paiskautui kiinni pilottimme takana. Hän oli jumissa huoneessa aluksemme kauneuskuningattaren kanssa, joka ei ollut onneksi vielä havainnoinut sankariamme.
Kuin ihmeen kaupalla, paikka osoittautuikin hyödylliseksi. Kyseessä oli huone jossa voisi kontrolloida tiettyjen alueiden ilmalukkoja... myös tämän kyseisen. Pilotin suunnitelma olisi avata ilmalukko ja syöstä itsensä, kuin myös kuningatarkin avaruuden pimeyteen. Näin ollen muut miehistön jäsenet saattaisivatkin onnistua mahdottomalta tuntuvassa tehtävässään. Mutta kuten niin monta kertaa aikaisemminkin, kaikki ei mennyt niin kuin oli suunniteltu. 
Pilotin kuolettavien vammojen ja ponnistusten takia hänellä ei ollut enää action -kortteja jäljellä, joten luukun avaaminen ei onnistuisi. 
Kuningatar havaitsikin vihdoin pilottimme liikkeet ja silmänräpäyksessä hänestä oli tullut jauhelihaa.
Limaisena voi olla vaikea liikkua
Tämän verihurmoksen jälkeen kuningatar, sekä koko muu jengi saalistajia, paukkasivat huoneeseen, jossa loput miehistöstä lymyili. Lyhyen pyristelymme, sekä tehokkaan lippaiden tyhjentämisen jälkeen tarumme ulkoavaruuden mystisinä sankareina oli ohitse...

Kaikki loppui yhtä yllättäen, kuin oli alkanutkin.


Yhteenveto

Nemesis osoittautui jännittäväksi, elokuvamaiseksi ja erittäin haastavaksi peliksi. En malta odottaa että pääsemme pelaamaan pelin alkuperäistä pelimuotoa, jossa kaikilla pelaajilla on omat henkilökohtaiset tavoitteensa. Kaikki tuo piina ja epätietoisuus tulee varmasti saamaan suuremmat mittasuhteet.
Kaiken kaikkiaan peli tuntuu ensimmäisten testien jälkeen valmiilta. Pelimekaniikka ja toiminnot ovat kekseliäitä ja piristävällä tavalla tuoreita toimintapelien genressä.
Pöytätilasyöppö tämäkin peli valitettavasti on. Toki mainittakoon, että tuskin sitä paljon pienempään tilaan olisi saanutkaan. Sen verran runsaati pelissä on kortteja ja nappuloita, sekä muita tavaroita. Hahmoluokkien eroavaisuudet jäivät ehkä vähän ohkaisiksi. Hahmoilla on kyllä erilaiset toimintapakat, mutta olisin kaivannut vähän enemmän personoitua vaihtelua hahmojen välillä.
Pelin alkuvalmisteluihin ja purkamiseen meni hieman liian kauan aikaa, vaikka pelissä on suhteellisen toimiva insertti mukana. Oikeastaan ainoa negatiivinen asia insertissä on ahtaat lokerot suojatuille korteille.
Kickstarterissa peliä "bäkänneille" on tulossa reilusti lisää matskua tulevaisuudessa, joten Nemesis tulee toivottavasti tuntumaan tuoreelta pitkään. Ainakin pienen fanituksen liekin, se meidän epäonnisessa miehistössä sytytti.

Ensi kerralla kaikki menee paremmin.... vai  meneekö?
  
Nemesis on erittäin kuvauksellinenNemesis

plussat
+ tunnelma
+ pelimekaniikka
+ aihe, joka lämmittää paatuneenkin sci-fi fanin sydäntä
+ vaikeustaso (välillä jopa liian haastava, mutta onnistumiset maistuvat näin paremmilta)
+ komponenttien laatu
+ selkeät säännöt (tämä ei ole itsestäänselvää nykyään KS -peleissä)

miinukset
- alkuvalmisteluiden ja purkamisen kesto
- hahmoluokkien eroavaisuudet
- insertin puutteet

This is Space Cat, last survivor of the Nemesis, signing off.


Kommentit

Suositut tekstit